4 tips om jouw woning meer duurzaam te maken - Oletti

4 tips om jouw woning meer duurzaam te maken

Duurzaamheid

 

Hoe verduurzaam je jouw woning? Tegenwoordig heb je de keuze uit tal van mogelijkheden. Een dure verbouwing of een tweede hypotheek is daarvoor echt niet altijd noodzakelijk. Aan de hand van wat kleine aanpassingen, kun je jouw huis een stuk duurzamer maken. En dat is fijn voor jouw portemonnee, maar draagt ook bij aan een groene en prettige leefomgeving.

Verduurzaming betekent een verminderde CO2 uitstoot. Bijvoorbeeld door het gebruiken van groene energie. Je huis energiezuiniger maken kan ook het aanbrengen van isolatie. Bijvoorbeeld in het dak of de spouwmuren. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler. Er zijn nog meer manieren waarmee je jouw huis duurzamer kunt maken. Ook deze kleine aanpassingen maken een groot verschil.

4 tips om jouw woning duurzamer te maken

De onderstaande 4 tips dragen bij aan de verduurzaming van jouw huis. Daarmee zet je direct een groene stap richting de toekomst. Natuurlijk zijn er nog veel meer methodes die je in overweging kunt nemen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een groene energieleverancier.

1. Kies voor apparaten met een A-energielabel

Je staat er niet altijd bij stil, maar de wasmachine of de koelkast kunnen behoorlijke energie verspillers zijn. Zeker als ze enigszins gedateerd zijn. Je huis verduurzamen kun je doen door ze te vervangen voor apparaten met een A-label. Ze verbruiken minder energie of water. Voorbeelden daarvan zijn de douchekop in de badkamer en de vaatwasser.

2. Verduurzamen met een goede tochtwering

Deze simpele maar effectieve oplossing draagt bij aan de verduurzaming van jouw woning. Met de juiste tochtstrips blijft de temperatuur binnenshuis op peil. Je hoeft dus minder hard te stoken om het aangenaam warm te kunnen houden. Dat betekent een verminderd gebruik van fossiele brandstoffen én een eindafrekening waar je blij van wordt.

Duurzaamheid

3. Voorkom de stand-by-modus van apparaten

Binnenshuis zijn er behoorlijk wat apparaten die we graag in de stand-by-modus laten staan. Denk daarbij maar eens aan de televisie of de computer. Ook in deze modus verbruikt een apparaat energie. En dit sluipverbruik kan je jaarlijks duur komen te staan. Verduurzamen doe je dus ook door jouw apparaten uit te zetten als je ze niet gebruikt.

4. Energiezuinige verwarmingsketel en slimme thermostaat

Nog een manier waarmee je jouw huis kunt verduurzamen is het laten plaatsen van een energiezuinige cv-ketel. Dat is zeker een aanrader als je nog in het bezit bent van een oud exemplaar. Deze verwarmingsketels kun je gebruiken in combinatie met een slimme thermostaat. Maak gebruik van verschillende handige functies. Je kunt de temperatuur afstemmen op jouw levensstijl. Zo gaat de temperatuur iets lager als je naar kantoor moet en blijft deze aangenaam en comfortabel als je thuis werkt.